2016. december 8., csütörtök

Töltött káposzta

Sokféle töltött káposztát ismerünk, majdnem azt mondhatjuk, hogy ahány ház, annyi szokás. Ezt a receptet Apukámtól tanultam, aki Pécsett született és nőtt fel, Ő meg az Apukájától tanulta.




Hozzávalók:
1.5 kg savanyú káposzta
1.5 kg darált sertéshús
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
250 g gyors rizs
15 dkg lángolt kolbász
20 dkg sertéshús (füstölt)
10 dkg füstölt szalonna
2 db tojás
fűszerpaprika ízlés szerint
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek napraforgó olaj
2 evőkanál finomliszt
2 dl tejföl (a tálaláshoz)

Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk és üvegesre dinszteljük.
A darált húst, rizst, kihűlt dinsztelt vöröshagymát,  tojást (fokhagymanyomón áttört) fokhagymát a fűszerekkel jól összekeverjük.
A kolbászt kb. 3 cm-es darabora vágjuk, a füstölt húst ízlés szerint felaprítjuk. 
A szalonnát egy nagy lábos aljára tesszük, rátesszük a savanyú káposzta felét (én nem szoktam átmosni). Meghintjük 1 ek. liszttel. 
A húsból hógolyó nagyságú gombócokat formálunk és körben beletesszük a lábosba, ujjnyi réseket kell hagyni, mert a főzéskor a rizs megdagad. Közé rakjuk a kolbászt és a füstölt húst.
Befedjük a káposzta másik felével, rászórjuk a második ek. lisztet és meghintjük pirospaprikával, majd vízzel felöntjük, hogy pont ellepje.
Fedő alatt közepes lángon főzzük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése