2016. december 8., csütörtök

Töltött csirke

Gyerekkoromban nagyon sokszor készítettek szüleim töltött csirkét. Akkoriban, még nem lehetett külön combot vagy mellét kapni, így sokkal gazdaságosabb volt, mint pl. a rántottcsirke.

Ami megmarad, azt hidegen szendvicsnek fogyaszthatjuk. A  zsírjával megkenjük a kenyeret, és teszünk rá húst és tölteléket. Savanyúsággal kitűnő, akár tízóraira is csomagolhatunk gyerekeinknek.

Hozzávalók:
1 db közepes egész csirke
csirke fűszersó ízlés szerint
30 dkg sertészsír
Töltelék:
4 db száraz zsemle
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek napraforgó olaj
1 db tojás
fűszerpaprika ízlés szerint
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
0.5 csokor petrezselyem
majoranna ízlés szerint

Elkészítés:
A csirkét kívül- belül besózzuk, és állni hagyjuk, amíg a tölteléket összekeverjük.
A zsemléket meleg vízbe beáztatjuk.
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, és az olajon megdinszteljük, ha kész, hűlni hagyjuk.
A zsemlékből kifacsarjuk a vizet, és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a kihűlt hagymát,  tojást, fűszerezzük.
A csirkébe beletöltjük a tölteléket, és hústűvel összetűzzük a nyílást (vagy vastag cérnával bevarrjuk).
A zsírt beletesszük a tepsibe, rátesszük a csirkét, beszórjuk a sültcsirke fűszersóval, vízzel felöntjük kb. a tepsi feléig.
Alufóliával befedjük a tepsit, és 150 fokon alul-felül sütés  1,5 óráig  sütjük.
Levesszük a fóliát, és a maradék tölteléket a csirke mellé tesszük, ha van otthon csirkemáj, akkor azt is beletehetjük a zsírba.
Visszatesszük a sütőbe a tepsit, és kb. 30 percig 230-250 fokon állandó locsolás mellett, pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése