2016. december 8., csütörtök

Pácolt tárcsás hús

Hát ez úgy kezdődött, hogy kb. 20 évvel ezelőtt januárban meghívtak minket kerti sütögetésre. Rögtön arra gondoltunk, hogy barátunknak (vendéglátónknak) elment a józan esze, mert akkor is röpködtek a mínuszok, és igen nagy hó volt. Na de mindegy, gondoltuk, a barát bajban is barát, így jól felöltöztünk és elmentünk. Mikor megérkeztünk, mi lányok kaptunk egy-egy hámozó kést a kezünkbe, a fiúk meg baltát a faaprításhoz. Előkerült az egyik mezőgazdasági gépállomásról kiselejtezett boronatárcsa, aminek a domború aljára 3 láb volt ráhegesztve, a homorú oldala közepén pedig egy ún. fogantyú. Előkerült az előzőleg bepácolt hús, meg persze a forralt bor is (a gyerekeknek persze a meleg tea), meghámoztuk a krumplit, a tűz vidáman ropogott, megsütöttük a húst, ami nagyon jólesett. :) Igen kellemes nap volt, a gyerekeink az egész napos hancúrozás után úgy aludtak, mint a bunda. Persze ezt követően a társaság minden férfitagja meglátogatott egy gépállomást, és beszerzett magának egy ún. tárcsát. Manapság inkább tavasztól őszig 2-3 hetente sütünk a kertben valamelyikünknél. Viszont azt a szokásunkat megtartottuk, hogy a "vendégeket" befogjuk az előkészületekbe, ill. a sütésbe. Akinek nincs tárcsája, ne keskenyedjen el, mert a húst grillen vagy tepsiben is meg lehet sütni. Manapság már a tárcsát be lehet szerezni barkácsáruházakban is, igaz, az ára igen borsos.

Hozzávalók:
2 kg pulykamell (szeletelt hús lehet sertéstarja, csirkemell, akár kicsontozott csirkecomb stb.)
1 közepes fej fokhagyma
5 dl sör (vagy bor)
1 ek worcestershire-szósz
2 kk mustár
1 kk bors ( őrölt)
1 közepes fej vöröshagyma
só ízlés szerint
csirke fűszersó ízlés szerint (elhagyható)
2 kg burgonya
7.5 dl napraforgó olaj

Elkészítés:
A megmosott hússzeleteket kiklopfoljuk.
A bort vagy sört összekeverjük a mustárral, worcestershire-szósszal és a fokhagymával. Majd besózzuk a húst, megszórjuk a sültcsirke fűszerkeverékkel, egy tálba egymásra tesszük, karikára vágott vöröshagymát teszünk a rétegek tejére.
Amikor elfogyott a hús, ráöntjük az előzőleg  elkészített sörös/boros löttyöt, amit nevezhetünk páclének is.
Befedjük, és 1 éjszakára betesszük a hűtőbe.
Másnap, amikor megjöttek a vendégek elővesszük a krumplit, megpucoltatjuk velük, és karikára vagy hasábra vágatjuk.
A boronatárcsa alatt tüzet rakunk, a közepébe beleöntjük az olajat, amikor forró a tárcsa, a húst a tárcsa szélére tesszük, az olajban kisütjük a krumplit.
Bármilyen salátát készíthetünk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése