2016. december 28., szerda

Halászlé

Halászlére is érvényes, hogy minél többfajta halból főzzük, annál finomabb  lesz, de ez nem jelenti azt, hogyha csak pontyunk van, akkor felejtsük el, és ne főzzünk halászlevet.
Most azt a variációt írom le, hogy csak ponty áll a rendelkezésünkre.




Hozzávalók: 
5 nagy fej hagyma,
4-5 ponty farok,
2-3 ponty fej,
1 nagyobb TV paprika,
1 közepes paradicsom,
pirospaprika,
só,
6-8 pontszelet,
ha van és szeretjük, akkor haltej és ikra

Elkészítés:
Először az alaplevet készítjük el. A hagymát megpucoljuk és félbevágjuk, a pontyfarkat és a pontyfejet megmossuk (kiszedjük a "keserű fogát"), betesszük egy fazékba, felöntjük 2-2,5 liter vízzel és megfőzzük, annyira hogy a halfej szétessen. Ez kb. háromnegyed óra alatt készen van, ekkor hűlni hagyjuk annyira, hogy passzírozni tudjuk, és ne égessük meg magunkat. A hagymát és a halat lepasszírozzuk, a szálkát és a halcsontot kidobjuk.
Az alaplevet feltesszük főni, pirospaprikával, sóval ízesítjük, amikor forr beletesszük a halszeleteket és az belsőséget és  kb. 5-10 percig főzzük.
Ízlés szerint természetesen csípős paprikát is főzhetünk bele, de én ezt inkább tálalás után mindenkinek a saját ízlésére bízom.
Van aki tésztával, és van aki kenyérrel fogyasztja.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése