2016. december 8., csütörtök

Palócleves

Ez volt az első leves, amit életemben először megtanultam, arra már nem emlékszem, hogy kitől tanultam, annyira régen volt... :) Tudom, hogy az igazi palóclevesbe nem kell répát tenni, de én így szeretem! :)


Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb (vagy lapocka)
1 közepes fej vöröshagyma
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
3 közepes db burgonya
50 dkg zöldbab (friss vagy konzerv)
fűszerpaprika ízlés szerint
só ízlés szerint
2 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
1,5 l víz

Elkészítés:
A húst megmossuk, és apró kockára vágjuk.
A hagymát apró kockára vágjuk, és olajon pici sóval megdinszteljük, majd beletesszük a húst. Amikor fehér a hús, megszórjuk pirospaprikával, és vízzel felöntjük, ízlés szerint sózzuk
A zöldséget megpucoljuk, répákat karikára, a burgonyát kockára, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra vágjuk
Amikor a leves forr, beletesszük a répát és a  friss zöldbabot (ha konzerv zöldbabot használuk, akkor azt csak a végén tesszük bele).
Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a kockára vágott burgonyát.
Ha ez is megpuhult, habarást készítünk a tejfölből és a lisztből, amikor csomómentes, belekevejük a levesbe, és felforraljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése