2017. április 8., szombat

Gulyásleves

Azon gondolkoztam, hogy milyen levest főzzek, mivel nagyon leveses vagyok, viszont igazán csak hétvégén tudok levest enni, mert hét közben munka után inkább csak egytálételt főzök, no meg elég macerás bevinni a munkahelyre.
Egy szó mint száz a gulyáslevesre esett a választásom. A köménymagot, ki nem állhatom, ha véletlenül szétharapok egyet mondhatni, hogy rosszul leszek. Tehát nincs olyan étel, amibe beletenném egészben a köménymagot. Azonban gulyáslevest nem tudom elképzelni kömény nélkül, persze kizárólag őrölve.


Hozzávalók:
50 dkg marhahús
1 közepes fej vörös hagyma
3-4 ek olaj
2 gerezd fokhagyma
4 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis fej zeller

3-4 közepes  krumpli
2-3 kk piros fűszerpaprika
2 kk őrölt kömény
1 paradicsom
1 zöldpaprika


Csipetkéhez:
1 tojás
liszt



Elkészítés:
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, és az olajon megdinszteljük közben a megmosott marhahúst kis kockára vágjuk és rátesszük a hagymára és hozzátesszük az apróra vágott fokhagymát megsózzuk és megszórjuk őrölt köménnyel. Rátesszük a húst, amikor kifehéredik, megszórjuk pirospaprikával és felengedjük 0,5 liter vízzel, kis fokozaton addig főzzük, amíg a hús félig puha (gumis) lesz. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, megmosott karikára vágott zöldségeket a krumpli kivételével, felengedjük kb. 1 liter vízzel.
Amikor hús  már majdnem puha hozzá adjuk a kockára vágott krumplit.  Majd, ha krumpli is megpuhult beleszaggatjuk a csipetkét, amikor feljön a tetejére kikapcsoljuk alatta a tűzhelyet.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése