2021. február 27., szombat

Rakott kelbulgurral

 

Mostanában próbálom a rizst bulgurral helyettesíteni, a rakott kelt nagyon szeretem, így ezt is kipróbáltam és meg kell,  hogy mondjam ízre nem érzek semmilyen különbséget. A tálalásnál igen, mert míg a rizs "tömbösödik" összeáll, addig a bulgur pereg, de most úgyis a rusztikus dolgok a menők, úgyhogy a tálalás is rusztikus.




Hozzávalók:

📌 45 dkg főtt bulgur, ami 1 bögre nyers bulgurnak felel meg
📌 50 dkg darált hús
📌 0,5 dl  olaj
📌 1 nagyobb fej vöröshagyma
📌 6-8 darab nagy kelkáposztalevél
📌 1 pohár tejföl
📌 1,5 tk pirospaprika
📌 5 dkg füstölt szalonna
📌 majoranna
📌 bors
📌só


Elkészítés:

A káposzta leveleket forrásban lévő majoránnával sóval kevés köménymaggal ízesített vízben kb. 5 percig főzzük, majd kivesszük és hideg vízben lehűtjük, hogy a szép zöld színe megmaradjon.

A vöröshagymát apróra vágjuk olajon megdinszteljük, majd belerakjuk a darált húst fehéredésig pároljuk, pirospaprikával megszórjuk és felöntjük kb. 1,5 deciliter vízzel hogy éppen elfedje, borssal sóval ízesítjük. A közben bulgurt  megfőzzük. Amíg készül a ragu, addig a már kihűlt és lecsepegtetett káposztalevelek erét kivágjuk. Amikor a ragu kész egy jénai tál alját befedjük káposzta levelekkel, rátesszük a bulgur felét, arra rárakjuk szintén ragu felét, szépen eloszlatjuk, befedjük káposzta levéllel és kezdjük a rétegezést elölről.

Legfelülre káposztalevél kerül, ezt megkenjük tejföllel és füstölt szalonnát rakunk rá (nekem most alig volt itthon, úgyhogy csak nagyon kevés került rá.)

Ezt követően előmelegített sütőben 180-200 fokon 10-15 perc alatt összesütjük. 
















📍100 grammban:
   kcal: 123.42
   fehérje: 7.95
   szénhidrát: 6.8
   zsír: 7.18

📍Egy adagban 300 gramm
   kcal: 370.26
   fehérje: 23.86
   szénhidrát: 20.39
   zsír: 21.53

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése