2018. november 2., péntek

Zöldbabfőzelék


A zöldbab, úgy mint a többi babféle növény Peruból származik és több mint 7.000 éve termesztik. A növényt Dél- és Közép-Amerikába a vándorló indián törzsek juttatták el.
Amerikából mint a többi növényt a spanyol hódítók hozták el Európába, majd a spanyol és portugál kereskedők terjesztették el a világszerte. Állítólag az USA-ban több mint 4000 babfajtát ismernek.
Nagyon sokféle felhasználási módja van, de a hétköznapokban inkább csak levest, főzeléket és rakott zöldbabot készítünk belőle.




Hozzávalók:
50 dkg zöldbab
2 dl  tejföl
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál piros fűszerpaprika
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál ecet
1 csipet cukor


Elkészítés:
A zöldbabot megmossuk megtisztítjuk és felaprítjuk, sós vízben feltesszük főni kb. 20-25 perc alatt megfő a forrástól számítva. Amikor puha, elkészítünk rántást, az olajat serpenyőbe rakjuk hozzáadjuk a kinyomott vagy össze aprított fokhagymát kicsit felfuttatjuk benne majd hozzáadjuk a lisztet amikor enyhén barnás levesszük a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát csomómentesre keverjük és beleöntjük zöldbabba. Ezzel felforraljuk majd hozzáadjuk a tejfölt egy kávéskanál ecetet és ízlés szerint egy csipet cukrot, de ez elhanyagolható.

Fasírtok, pörköltet, esetleg tükörtojás feltéttel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése