2018. február 10., szombat

Rizsfelfújt

Gyerekkoromban nagyon sokszor került az asztalra rizsfelfújt. A két unokaöcsém rettenetesen szerette, én nem voltam annyira oda érte, de megettem. Általában péntekenként készült, mert akkor nem ettünk húst és a nagymamám repertoárjából többször előkerült. Aztán később édesanyám is  sokszor csinált nyaranta a Balatonon amikor sok volt a vendég gyerek, mivel ez volt, amit majdnem minden gyerek szeretett, egy picit édesség is viszont laktat.
Most édesanyám receptje szerint készítettem el rizsfelfújtat.



Hozzávalók:
8 marék rizs
8 evőkanál cukor
1/2  liter tej
1/4 liter víz
10 deka vaj vagy margarin
4 darab tojás
1 csomag  vaníliás cukor

Elkészítés:
A tejet és a vizet ki mérjük összeöntjük. Hozzáadjuk a rizst és a cukrot. Kis fokozaton sűrű keverés mellett a rizst puhára főzzük. Amikor kész és majdnem kihűlt, belekeverjük a 10 deka vajat. Majd a 4 tojás sárgáját összekeverjük a vaníliás cukorral és a kihűlt masszába belekeverjük Ezt követően  a tojásfehérjét kemény habbá felverjük és óvatosan belekeverjük a masszába. Egy tepsit vagy tortaformát kikenünk vajjal és beleöntjük a masszát.
150 fokos előre melegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük míg  a teteje barnás pirosas lesz. Ízlés szerint málnaszörppel, olvasztott sárgabarack lekvárral tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése