2018. február 24., szombat

Juhtúrós sztrapacska


A sztrapacskával még gyerekkoromban ismerkedtem meg amikor anno Csehszlovákiába jártunk szüleimmel síelni. Azonban régen itthon sztrapacskát nem készítettünk valahogy nálunk nem volt "divat". Körülbelül 19 éves lehettem, amikor össze ismerkedtem egy nálamnál három négy évvel idősebb lánnyal, aki akkor már férjnél volt és ő csinált sztrapacskát. De, olyan sok bizodalmam nem volt benne mert a színe zöldesszürke volt. Később anyósomtól megtanultam, hogy hogy kell csinálni, de ez a zöldes színe még, akkor is zavart. Ezután jutott eszembe, hogyha a krumplit összeforgatom az olajjal, akkor nem oxidálódik és nem lesz zöld.


Hozzávalók:
50 deka burgonya
liszt
2 db tojás
25 dkg brinza,  juhtúró 🐑
10 dkg Füstölt szalonna 🥓
Tejföl


Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük, amikor a krumplit lereszeltük, egy két evőkanál olajat keverjünk bele, így nem tud oxidálódni -bezöldülni- a krumpli.
Majd hozzá tesszük a két egész tojást, kicsit megsózzuk és annyi lisztet keverünk hozzá, amennyit felvesz. Egy elég masszív nokedli tésztát kell csinálnunk. Vizet nem teszünk hozzá.
Lábasban felrakunk vizet megsózzuk egy kis olajat öntünk bele és amikor forr bele szaggatjuk a nokedlit. Minél kisebb a nokedli annál finomabb lesz.
A 10 dkg szalonnát kis kockákra vágjuk mikróban egy tányérban megpirítjuk kb két perc alatt megvan.
Amikor készen van a nokedli rászedjük a sült szalonnára összekeverjük, majd a tetejére rakjuk a juhtúrót és vagy sütőben vagy mikróban ráolvasztjuk a tetejére. Tejföllel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése