2017. január 3., kedd

Vadasmártás zsemlegombóccal és birsalma kompóttal

Gyermekkorom kedvenc étele, lehet hogy azért, mert nagyon ritkán lehetett Dédit rávenni, mivel abban az időben nagyon sok munkával járt. A zöldséget kézzel kellett passzírozni, nem voltak még robotgépek.  A recepten csak annyit változtattam, hogy én már nem vágom olyan apróra a zölséget, mert a robotgép úgyis megoldja. A marhahúst nem pácolom, csak a vaddisznót, de ez már egy másik történet.
Hozzávalók:

Vadas:
1 kg marhafelsál
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 dl napraforgó olaj (ízlés szerint, de nem kell túl sok)
A mártáshoz
1 kg sárgarépa
30 dkg fehérrépa
30 dkg zeller
2 dl főzőtejszín
2 teáskanál cukor
1 dl víz
1 kk mustár
1 db citrom
só ízlés szerint

Zsemlegombóc:
7 db zsemle
10 dkg finomliszt (amennyit felvesz)
2 db tojás
só ízlés szerint
0.5 dl víz (amennyit felvesz)
2 ek napraforgó olaj (a pirításhoz)

Birsalma kompót:
80 dkg birsalma
4 db szegfűszeg
4 ek cukor
1 citromból nyert citromlé (ízlés szerint)

Elkészítés:

A húst felszeleteljük, besózzuk, borsozzuk.
A zöldséget megpucoljuk, megmossuk,  feldaraboljuk.
Lábosba kevés olajat teszünk, és a sózott, borsozott húst fehérre sütjük, majd kivesszük az olajból.
A zöldségeket ugyanabban az olajban, amiben a húst sütöttük megdinszteljük.
Ezután beletesszük egy kuktába a zöldséget, a tetejére rátesszük a húst, felöntjük vízzel annyira, hogy pont ellepje, és a forrást követően 45 percig főzzük (abban az esetben, ha nincs kuktánk, akkor fedő alatt kislángon főzzük, amíg a hús puha nem lesz). Amikor a hús megpuhult kivesszük a zöldségből, és egy tálban félretesszük .
A zöldséget botmixerrel összeturmixoljuk, belereszelünk egy citrom lereszelt héját, a mustárt, ízlés szerint citomlevet.
Egy kis lábosban égetett cukrot készítünk (amikor a cukor barna és folyós lesz, kb 1 dl vízzel felengedjük, és addig melegítjük, míg a cukor felovad a vízben). Beleöntjük a zöldségbe, majd hozzáöntjük a főzőtejszínt, felforraljuk.
Míg a hús a zöldséggel fő, elkészítjük a zsemlegombócot: a zsemléket felszeleteljük, és apró kockákra vágjuk. Egy tepsibe kevés olajat teszünk, beletesszük a felkockázott zsemlét, és 200 fokon aranybarnára pirítjuk. 2-3-szor megkeverjük, hogy a kockák mindegyik fele megsüljön.
Közben egy tálban lágy nokedli tésztát keverünk, ennek a tésztának, tulajdonképpen ragasztó szerepe van a kis zsemekockákat fogja egymáshoz.
Amikor a zsemle kész és kihűlt, belekeverjük a tésztába, és vizes kézzel közepes nagyságú gombócokat formálunk (ha túl nagy a gombóc, akkor félő, hogy a közepe "nyers" marad).
Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük (kb. 10 perc).
Bisalma kompót: (célszerű fogyasztás előtt 1 nappal elkészíteni), a birsalmákat megpucoljuk, kimagozzuk és gerezdekre vágjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, hozzátesszük a  cukrot, szegfüszeget és puhára főzzük, majd kihűtjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése