2017. május 30., kedd

Újkrumpli

Tavasszal nincs is jobb köret az újkrumplinál. Sültekhez, mártásokhoz, tükörtojással, de magában is kitűnő. Így készítette a Dédikém, Nagymamám, Anyukám, és most már én.




Hozzávalók:
1 kg újkrumpli (minél kisebbek a krumplik, annál jobb)
1 deci olaj 
2 kávéskanál só
0,5-1 dl víz (szükség szerint)

Elkészítés:
A krumplikat egy tálba beáztatjuk hideg vízbe. Körülbelül 10 percig állni hagyjuk, majd az erre a célra használt körömkefével kefével vagy dörzsivel, esetleg késsel kicsit megkaphatjuk a krumplik héját. A krumplit megmossuk a függő 4-6 darabra vágjuk, hogy "falatnyi" krumplikat kapjunk. Az olajat beleöntjük egy nagyobb lábosba, rárakjuk a krumplikat, megsózzuk, összekeverjük és fedő alatt saját levében kis lángon/fokozaton majdnem puhára pároljuk, ha úgylátjuk, hogy szükséges, akkor egy kis vizet önthetünk alá. Amikor krumpli már majdnem puha,  nagy fokozatra a vesszük megpirítjuk, arra figyeljünk inkább a lábost rázogassuk, mozgassuk, mint kevergessük,  mert a keveréssel összetörjük a krumplit. Ha és egy kicsit odakapott a lábos aljára és megpirult, ízlés szerint apróra vágott petrezselymet szórhatunk rá.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése