2017. május 6., szombat

Rakott zöldbab

A rakott ételek nem bonyolultak és  mégis finomak.






Hozzávalók:
60 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma
fél paradicsom
fél zöldpaprika
2-3 mk piros fűszerpaprika
3 ek étolaj
15-20 dkg rizs
50 dkg zöldbab
füstölt szalonna

bors
tejföl (én laktózmentes tejfölt használok)

Elkészítés:
Először, tulajdonképpen egy szaftos pörköltet készítünk, csak darált húsból.
A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, rátesszük a darált húst, paradicsomot és a paprikát, ha a hús kifehéredett megszórjuk pirospaprikával, borsozzuk és megsózzuk ízlés  szerint és felöntjük vízzel, de csak annyira, hogy ellepje.
A rizst szintén megfőzzük. Először kis olajon megpirítjuk a rizst, majd megsózzuk felöntjük vízzel, ha felforrt kis fokozaton kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük.
A zöldbabot sós vízben szintén megfőzzük. Amikor megfőtt leszűrjük.

Egy tepsibe vagy tűzálló tálba fogjuk rétegezve beletenni. Gondolatban 3 részre osztjuk az alapanyagokat, mivel kb három rétegben fogjuk beletenni a tálba.
A tál aljába vékony  füstölt szalonna szeleteket teszünk, rátesszük a zöldbab 1/3-át, majd a rizs 1/3-át, rá a pörkölt 1/3-át, és megint jön a szalonna, majd a zöldbab és így tovább arra figyeljünk hogy a vége zöldbab legyen. A tetejét megkenjük tejföllel a végén mehet rá pár vékony szalonna szelet.
Előmelegített sütőben, 180-200 fokon kb. 20-25 perc alatt összesütjük.

Tipp: Aki nem szeretné külön rétegezni, az a kész rizst összekeverheti a darált húsos pörkölttel.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése