2018. december 25., kedd

Tejfölös pogácsa

Nagymamám szakácskönyvét böngészve akadt meg a szemem ezen a pogácsa recepten.Megsütöttem és nem bántam meg. Sajtos rúd is készülhet belőle, csak akkor a végén vékonyabbra kell nyújtani, mint a pogácsát.


Hozzávalók:
60 dkg  BL55 liszt
25 dkg margarin
2 tojás
2 teáskanál só
csipet cukor
1,5 dl tejföl
1 dl tej
2,5 dkg élesztő
10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben egy csipet cukor hozzáadásával felfuttatjuk.

Összekeverjük a  lisztet a sóval, majd 20 dkg margarint elmorzsolunk a liszttel,majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a két tojás sárgáját,és a tejfölt és összegyúrjuk a tésztát, ha kész, akkor meleg helyen konyharuhával letakarva vagy kelesztőtálba 30 percig kelesztjük.

A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk és a maradék 5 dkg megolvasztott  margarinnak megkenjük. Majd hajtogatjuk.







Majd 25 percig pihentetjük, aztán megint kinyújtjuk és hajtogatjuk és ezt megismételjük még 2-szer
Amikor kész kb . 1,5 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét éles késsel bevágjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.


Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, nem érjenek össze, mert a sütés közben megdagadnak. Tojásfehérjével megkenjük a tetejét és reszelt sajtot teszünk rá.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra és alsó-felső sütésen 25 percig sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése