2017. március 18., szombat

Sterc

A stercet lehet szeretni, és nem szeretni. Nekem a bableves nem az igazi, ha nincs hozzá sterc.
A családi elbeszélés szerint, a sterc osztrák származású étel Ükanyám, aki Burgenlandban született és ott is nőtt fel, hozta magával ezt a receptet, miután férjhez ment és Budapestre költözött, és tanította meg a lányainak. Tehát Dédikém még az Édesanyjától tanulta,  és így tovább szállt a recept anyáról a lányra. Tapasztalatom szerint nagyon kevés ember ismeri, legalább is eddig akinek mondtam nem tudta, hogy miről beszélek.
Szóval, ahogy már írtam, mi a bableves mellé esszük, de anno nagymamám  köretként is készítette, például pörkölt mellé. Szerintem még nagyon illik a székelykáposzta mellé kenyér helyett.

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 nagyobb burgonya
4 dl víz
1 dl  olaj vagy 1,5 ek zsír


Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, apró kockára vágjuk és a 4 dl vízben megfőzzük. Amikor a krumpli már majdnem megpuhult, a lisztet egy száraz lábosban állandókeverés mellett picit megpirítjuk, nagyon vigyázva arra, hogy nehogy odaégjen. Az olajat vagy a zsírt felforrósítjuk, ennek addigra kell felforrósodni mire a  liszt megkapja a kellő színt.
Amikor a liszt kész, beleöntjük a forró krumplis vizet, és jól összekeverjük, majd beleöntjük a forró zsiradékot, amit szintén jól elkeverünk a liszttel. És kész is vagyunk! 😃














1 megjegyzés: